> Just Implant
Español | Català
 
vegeu-los tots
Notícies


UN FÀRMAC REDUEIX EN UN 50% ELS CÀNCERS DE MAMA, COLON I MELANOMA EN RATOLINS

Un equip d'investigadors de la Universitat de Granada ha patentat un fàrmac eficaç contra els càncersde mama, còlon i melanoma que permet reduir en més d'un 50% l'activitat tumoral en 41 dies de tractament, i que destaca per la seva baixa toxicitat i lafacilitat per al seu desenvolupament industrial.

El nou fàrmac, que està en fase preclínica i que ja ha patentat la Universitat de Granada, resulta eficaç enfront de les cèl·lules mare cancerígenes (CMC) de tumors de mama, còlon i melanoma i és el resultat de més de 22 anys d'investigació deun equip multidisciplinari.


El compost dissenyat i els seus derivats permeten reduir en més de la meitat l'activitat tumoral després de 41 dies de tractament, segons els resultats obtinguts de moment amb ratolins, i en atacar les cèl·lules mare eviten la formació de metàstasi.

S'ha detallat en la presentació de la patent que durant aquests anys de treball, l'equip ha aconseguit reduir una variable de 500.000 molècules per dissenyar el fàrmac, que tindrà ara de passar per la fase clínica per testar-primer a voluntari sans i després en malaltsde càncer.

L'antecedent d'aquesta patent va ser el fàrmac Bozepinib, dels mateixos grups de recerca, que va resultar igual d'eficaç però requeria molt temps per obtenir petites quantitats, de manera que s'han modificat les seves estructures en una tasca de "arquitectura molecular" per facilitar la sevadesenvolupament.

La patent actual resulta poc tòxica, facilita ser sintetitzada i el seu desenvolupament industrial i la seva obtenció és "barata", han explicat els seus responsables, que han detallat a més que el desenvolupament d'un fàrmac costa de manera general uns 800 milions d'euros.

La investigació mesurarà ara l'eficàcia del fàrmac en tumors de pulmó i pàncrees, dos dels càncers més agressius, i iniciarà els estudis d'absorció del fàrmac, distribució, metabolisme, excreció i toxicitat, pas previ per a la fase clínica.