ELS HOSPITALS ELEVEN UN 25% LA SEVA DESPESA EN FÀRMACS, FINS ALS 5.300 MILIONS
Els hospitals públics espanyols porten gastats en l'últim any un 25% més en medicaments que fa un any. Amb aquesta pujada, inèdita fins ara al nostre país, les comunitats autònomes tenen per davant una factura farmacèutica de 5.315 milions d'euros en un només any, una xifra que supera en més d'1.100 milions a l'aconseguida l'any anterior, quan aquesta partida va arribar als 4.221 milions d'euros.
Aquesta xifra inclou tant la partida de despesa de les diferents comunitats autònomes com la despesa pròpia de l'Estat en fàrmacs, corresponent tant al segur de *Muface com a la factura de les institucions *penintenciarias sense transferir a les regions.
Les dades, publicats recentment pel Ministeri d'Hisenda, són *noticiosos per dos motius. A part de per la pròpia pujada, es tracta de la primera vegada que el Govern facilita les xifres oficials de despesa en productes farmacèutics i sanitaris als hospitals gestionats per les comunitats autònomes. Fins ara, la xifra de despesa coneguda en medicaments hospitalaris era proporcionada per la pròpia indústria farmacèutica sobre la base de les estimacions de les seves vendes.
Avís a les CCAA?
Aquesta política de transparència es produeix després de la reforma de la llei de finançament autonòmic i d'estabilitat pressupostària, de maig de 2015, que va obligar als Executius autonòmics a informar periòdicament al Ministeri d'Hisenda de l'evolució d'aquesta partida de despesa. La norma, això sí, establia que el primer enviament de dades mensuals relativa a l'exercici 2015 es produís en 30 de juny i Hisenda no ha publicat les primeres dades fins a finals de febrer.
Algunes fonts apunten al fet que la publicació ara d'aquestes dades per part d'Hisenda es produeix com un primer avís a les comunitats autònomes perquè sigui notori el desfasament d'est aquesta partida, en molts casos no recollit al seu pressupostos de despesa.
De totes maneres, la major part d'aquesta pujada es deu a un només motiu: la compra massiva durant el passat any de les últimes teràpies contra l'hepatitis C, que aconseguien per primera vegada guarir la malaltia en un percentatge superior al 95%. De fet, el propi informe publicat pel Ministeri d'Hisenda adverteix que si no es tingués en compte la inversió en aquests medicaments durant 2014 i 2015 la despesa hospitalària públic en medicaments només havia crescut un 2,1 per cent.
Hepatitis, la major inversió
Tal ha estat el desemborsament en el tractament d'aquesta malaltia que les comunitats autònomes han dedicat més diners en l'últim any a la compra dels nous fàrmacs contra l'hepatitis C que a tots els medicaments per tractar el càncer.
En concret, segons les dades de la consultora IMS *Health del mes de setembre, el mercat dels medicaments d'hepatitis havia experimentat un augment del 961%, aconseguint els 1.515 milions d'euros ja en aquest mes, mentre tot el mercat dels fàrmacs oncològics suposa actualment uns 1.610 milions d'euros, la qual cosa fa suposar que sigui depassat pel ritme constant de compra dels fàrmacs antihepatitis.
Cal recordar que per fer front a aquesta inversió per part de les comunitats autònomes, el Govern va habilitar una partida especial de fins a 1.000 milions d'euros perquè els Executius autonòmics s'acollissin a préstecs a 10 anys i interès zero. Aquesta injecció de diners havia d'emprar-se para per engegar el Pla Estratègic Nacional contra l'Hepatitis C elaborat al març de 2015 i que va determinar "atenent a criteris mèdics" que, de moment, havien de rebre aquests nous fàrmacs 52.000 dels 95.000 pacients amb hepatitis C que van ser diagnosticats a Espanya. Fins avui, segons dades del Ministeri de Sanitat del mes de febrer, "més de 40.000 pacients han rebut ja aquests tractaments".
Els laboratoris farmacèutics que comercialitzen aquests productes també s'han vist beneficiats en aquest any. Segons les dades d'IMS Health, la companyia amb més ingressos per les vendes de fàrmacs contra l'hepatitis C en l'últim any ha estat la nord-americana Gilead. Els seus fàrmacs Harvoni i Sovaldi han ingressat una mitjana de 76 milions i 34 milions al mes, respectivament. Viekirax i Exviera, de Abbvie, ingressen 33 milions al mes, mentre que Olysio, de Janssen, té vendes de 7 milions al mes.