CIENTÍFICS RUSSOS INVENTEN UN REVESTIMENT ANTIBACTERIÀ PER ALS IMPLANTS
Un grup de científics russos ha desenvolupat una tecnologia per obtenir un revestiment d'implants bioactiu amb efecte antibacterià, que segons els seus autors permetrà reduir considerablement el temps de recuperació dels pacients. "Es tracta d'un revestiment bioactiu de tercera generació, que inclou elements antibacteriàns", ha indicat el catedràtic Yevgueni Levashov, un dels caps del grup d'investigadors de la Universitat Nacional de Ciència i Tecnologia MISIS que duu a terme el projecte.
El científic, en cap de la càtedra de pulvimetalurgia d'aquest centre d'estudis moscovita, agrega que el nou revestiment defensa l'organisme de reaccions inflamatories i permet evitar el rebutjos dels implants, "amb el que es redueix fins a la meitat el període postoperatori".
Així mateix, ha explicat que un dels principals problemes que obstaculitzen la integració dels implants amb els teixits vius és l’aparició d'inflamacions. Segons Levashov, la formació de colònies de bacteris i microorganisme micòtics crea en la superfície de l'implant una pel·lícula de difícil eliminació amb els tractaments amb medicació tradicional.
La nova tecnologia ideada pels científics de la MISIS consisteix a tractar la superfície de l'implant mitjançant electroerosió amb un elèctrode especial, que conté metall i additius bioactius i antibacteriàns en determinades proporcions. Com a resultat, explica Levashov, en el metall es forma un revestiment que elimina els bacteris sense afectar les propietats bioactives i biocompatibles de l'implant.
Diferents usos
Amb aquesta nova tecnologia poden ser tractades diferents aliatges d'ús mèdic, com per exemple implants de titani per substituir teixit ossi, implants dentals, implants per a cirurgia maxilofacial i de la columna vertebral i pròtesi d'articulacions, és a dir, implants que se sotmeten a grans càrregues mecàniques.
Levashov ha subratllat que les proves preclíniques del nou revestiment antibacterià, fruit de tres anys de recerques, ofereixen millors resultats que els productes anàlegs que s'utilitzen actualment al món.