TECNOLOGIA “LOW COST”: FABRIQUEN UN BRAÇ BIOMECÁNICO 100 VEGADES MÉS BARAT
Coneixedor del que significa usar pròtesi en membres amputats, el paraguaià Antonio Resquín coordina un equip de recerca que ha fabricat un braç biomecánico gairebé cent vegades més barat que els existents, la primera d'una sèrie d'innovacions, com a cadires de rodes, basades en el baix cost.
La nova pròtesi "made in Paraguai" desenvolupada a partir de la impressió en una impressora 3D, rondaria els 1.000 dòlars, mentre que els productes de titani, acer o alumini que es fabriquen a Xina, Regne Unit, Alemanya o Estats Units s'apropen als 100.000 dòlars.
Encara en fase de prototip, la pròtesi sorgeix de la preocupació per aquesta manca de Resquín, de 27 anys i coordinador del Centre d'Innovació en Tecnologies Assistides (CITA) de la ciutat de Hernandarias.
Resquín va dir a Efe que sap des de la seva pròpia experiència la novetat que suposa la creació d'una pròtesi accessible econòmicament per a qualsevol i amb les funcions bàsiques.
Contra trencaments
El braç biomecánico està fabricat de plàstics durs com l'usat per a les joguines LEGO i té també l'avantatge que davant el trencament de qualsevol peça, es pot tornar a fabricar mitjançant una nova impressió 3D, la qual cosa evitarà enviar la pròtesi a reparar al seu país d'origen, amb el cost que això comporta.
"El nostre objectiu és desenvolupar una pròtesi realment útil, còmoda, lleugera i que sigui funcional, que compleixi totes les funcions d'una mà, encara que mai va a aconseguir la funcionalitat d'una mà natural", va explicar l'enginyer.
Va agregar que la pròtesi se subjecta al cos a través d'un sistema de buit i funciona a través d'uns sensors col·locats sobre la pell que detecten els senyals mioeléctricas dels músculs enviades pel cervell, la qual cosa genera moviments bàsics en el braç biomecánico.
"La pròtesi té funcions de pinça bàsiques, d'agarri fi i gruix, de força... que són els moviments més usats en el dia a dia", va explicar Resquín.
El context de Paraguai
Els accidents de motocicletes, segons Resquín, provoquen un gran nombre d'amputacions entre les víctimes que són de classe baixa en la seva majoria i no poden permetre's una pròtesi de metall.
Resquín va assenyalar que aquesta problemàtica que existeix al país sud-americà els ha portat a crear una línia de treball que desenvolupi més prototips per a un altre tipus de discapacitats.
"No va a ser un projecte aïllat…, ara mateix estem desenvolupant cadires de rodes de baix cost, cadires de rodes amb sistema "interface" home-màquina per a maneig de cadira de rodes no necessàriament amb els "joysticks" i software informàtics amb cert grau d'accessibilitat", va dir.
Resquín va comentar que una altra de les finalitats d'aquests projectes econòmicament assequibles s'encaminen a superar el "xoc emocional o una frustració psicològica" que impedeix progressar a les persones que sofreixen una amputació.