> Just Implant
Español | Català
 
vegeu-los tots
Notícies


LES ADJUDICACIONS EN SANITAT SERAN PER PREU I NO PER QUALITAT

El Projecte de Llei de Contractes del Sector Públic afecta de ple al sector sanitari, però s'oblida de fixar criteris específics que valorin la qualitat de les compres sanitàries més enllà del preu. Tot i que la sanitat absorbeix més del 35% dels comptes autonòmics i que prop de 3 de cada 10 euros pressupostats en salut estaran sotmesos a aquesta llei, el text no recull cap dada, criteri qualitatiu o condició de contractació pública per a medicaments, tecnologia o serveis sanitaris o sociosanitaris que ponderi en l'adjudicació.


Patronals del sector sanitari com Fenin, que agrupa els principals fabricants de tecnologia sanitària, confiaven que durant la tramitació de la norma els grups parlamentaris tinguessin la "sensibilitat suficient" per esmenar un text que respon a dues directives europees de 2014 que havien d'estar incorporades al dret espanyol abans de l'abril de l'any passat.


El director del Departament Legal de Fenin, Pablo Crespo, considera que la llei és "una excel·lent oportunitat per reconèixer la qualitat assistencial i protegir la sanitat pública", i també per "comprar millor i més barat". I és que el preu de contractació no pot ser l'únic factor determinant de l'adjudicació, com així s'ha reconegut en una sentència, recorda aquest expert, i apunta el propi projecte en el cas dels serveis sanitaris.


En qualsevol cas, una impressió compartida en el sector és que s'està perdent una oportunitat d'introduir un altre criteri en les compres sanitàries a més del preu, quan l'objectiu de la norma és precisament que el preu deixi de ser el factor fonamental d'adjudicació.


Tanmateix, i com subratlla l'advocat Julio Sánchez Fierro, la llei de contractes "és una oportunitat, però no l'única oportunitat". Aquest expert en dret sanitari i un dels millors coneixedors de la sanitat espanyola considera que, bé a través d'una nova norma de rang legal o mitjançant la modificació d'una existent, com podria ser l'actual Llei de Cohesió i Qualitat del SNS, es podria "sintonitzar així la sanitat amb un model de contractació més avançat i modern com el que es planteja des d'Europa".

 

 

Major transparencia


La futura norma si dotarà de més transparència a les compres dins d'un sector on el Tribunal de Comptes va destapar el 2003 diferències de preus del 236% en la compra dels mateixos volums de medicaments per part de diferents centres hospitalaris de la xarxa pública, a part de detectar que el 92% de les adquisicions de fàrmacs es realitza al marge dels procediments establerts en la Llei de Contractes de l'Estat. Per a això està previst crear una Oficina Independent de Regulació i Supervisió.


Els contractes a més es poden dividir en lots per tal que puguin accedir empreses més petites. Una de les eines per reduir les diferències de preus són les centrals de compra que el Ministeri de Sanitat vol potenciar.